Idre FjällKläppen

Det er populært at kombinere alpint og langrend

- Ny trend

Seje, smukke langrendsruter den ene dag. Vilde slalom-nedfarter den næste. Vil vi danskere begge dele på en og samme skiferie, eller bliver det for anstrengende og bøvlet? Svenske skidestinationer mærker nye tendenser på den front.

Naturen er guddommeligt smuk, sveden hagler og mælkesyren mærkes mod slutningen af dagen, hvor solen daler i vest. Det er nok elementer, de fleste genkender fra langrendsløbet. Dynamisk, hastigt slalomløb i fuld fart ned ad pisterne med tempo og adrenalinsus i blodet – og skønne pauser på toppen af bjerget med varm kakao eller frokost. Noget helt andet og alligevel meget tiltrækkende. Flere svenske skidestinationer melder nu, at de ser en tendens til, at flere og flere af deres gæster ønsker at kombinere langrend og slalom på den samme skiferie.

”Flere svenske skisportssteder som Ulricehamn og Idre Fjäll melder samstemmigt, at flere og flere af deres gæster efterspørger både det alpine skiløb og langrend i én og samme ferie. Og det gælder flere aldersgrupper og begge køn. Langrend har fået en renæssance hos mange skiløbere, som ikke af den grund glemmer slalompassionen, men finder det udfordrende og sjovt at prøve kræfter med begge stilarter”, siger Anna Kron Boysen, PR Manager i Visit Sweden.

Hvor langrend ofte er den mere krævende udholdenhedsprøve på ski, synes slalomløbet måske hurtigere og vildere, men begge dele kan i højere og højere grad appellere til den samme person.

I en netop gennemført undersøgelse blandt danskere, svarer omtrent halvdelen (46 %), at de forbinder Sverige som et skiland med gode muligheder for at kombinere det alpine på ferien med langrend.

”Det betyder meget for os som skidestination, at danskerne anerkender, at der både er gode langrendsmuligheder og gode slalomudfordringer på de svenske skidestinationer, for på den måde kan Sverige honorere tidens krav til dét at være dobbelt aktiv på skiferien”, tilføjer Sofie Andersson, Markeds- & salgschef fra Idre Fjäll.

I nedenstående findes en guide til steder, hvor du kan kombinere alpint skiløb med langrend:

 

Annonce:

Annonce:

Idre Fjäll
I Idre Fjäll oplever personalet netop en tydelig tendens til, at flere og flere vil stå både langrend og slalom på den samme skiferie. Der er da også gode muligheder for begge dele her. Er man til langrend, er der smukke landskaber og mange udfordrende skispor, og er man til slalom, er der lækre nedfarter i alle farver og sværhedsgrader. Herudover er Idre Fjäll udnævnt til at være officielt træningsanlæg for det svenske skilandshold.
De smukke naturoplevelser går fx over Städjan og videre mod Nipfjället og helt til Burusjön via den fineste nåleskov. Idre Fjäll tilbyder også flere kilometer oplyste langrendsspor og dét både dag og nat! Hele 82 kilometer præparerede langrendsløjper i varieret terræn er der og totalt set 30 km oplyste løjper. Alle ruter starter ud ved skistadion. Der er også særlige spor til dem på hundeslæde, snescooter og til hest.

Ulricehamn
Ulricehamn mærker også tendensen. Danskere søger både slalom og langrend, når de er på besøg, og især i weekender synes det tydeligt. Mange danskere elsker også at få lidt konkurrence-kilometer i benene, når langrendsruterne løbes frem mod Vasaløbet, lyder det fra skidestinationerne her. Lassalyckan i Ulricehamn er således et ægte Vasaløbscenter, hvor en del af worldcup’en i langrend afholdes i 2017. Langrendssystemet har tre forskellige præparerede løjper: en gul på 5 km, en grøn på 10 km og et elitespor på 15 km. De tre løjper er praktisk forbundne på dele af ruten. Desuden er der et oplyst spor på 3,5 km, som dækkes med sne fra snekanoner fra december til marts.
Alpincentret i Ulricehamn repræsenterer syv pister af varierende sværhedsgrad. Det giver gode muligheder for nybegynderne, og de øvede vil heller ikke kede sig. Børnene har deres helt egen bakke, hvor de kan øve i fred for de større skiløbere. Og så er der en funpark til vovehalsene.

Kläppen
Allerede i november dækkes Älvspåret med flere kilometer sne. Og lige fra starten af sæsonen står entusiastiske skiløbere klar til at komme ud på ski i de tidligste morgentimer samt sen aften, hvilket er muligt, fordi sporet er oplyst. Kläppen er tilmed i år netop blevet udnævnt til et officielt Vasaløbs-center, og de erfarne skiinstruktører på destinationen står klar til at hjælpe med at udvikle gæsternes skiløb.

Orsa Grönklitt
Også i Orsa Grönklitt er der gode mulighed for både slalom og langrend. Langrendsmulighederne er tillige kendt som nogle af de allerbedste i hele Sverige. Skiområdet har fremragende og varierede skispor for alle aldre og stilarter, det er relativt kuperet og byder på svære sving.
Det svenske langrendslandshold træner her, og Sveriges nye førende udholdenheds-racing team ’Lager 157 Ski Team’ vælger også Orsa Grönklitt. En flot blåstempling af området. Orsa Grönklitt har været officielt Vasaløbs-center i mange år.

Sälen
I Sälen dyrkes ikke kun alpint skiløb, for der er også masser af langrendsspor og planlagte ture i alle afskygninger. De mange naturspor og -stier tager skiløberne ud i den magiske fjeldverden, ud i stilheden. Lige udenfor Högfjällshotellet er der flere veltrimmede langrendsløjper på 3, 5, 8 og 10 km. Sporene løber i varieret terræn og tilbyder gode træningsfaciliteter for både eliteløberen og nybegynderen. Børn kan også være med! Her er der naturligvis også fremragende træningsmuligheder, hvis man agter at deltage i Vasaløbet, og Sälen tilbyder en række træningslejre i vinterhalvåret for alle, der søger at forbedre teknik og kondition. Mange steder i Sälen er der ligeledes oplyste spor.