Nyheder

Bliv bedre til at stå på ski med yoga

Yoga er et ældgammelt system, som kan forbedre dit åndedræt, din kropsstilling og din evne til at fokusere. Systemet stammer fra Indien og har længe været praktiseret i Vesten, hvoraf det de seneste år har fået en kæmpe renæssance. Yoga gør din krop stærkere og mere smidig samtidig med, at din energi øges og din vejrtrækning forbedres. Dette gør yoga til en særdeles god motionsform for skiløbere, der gerne vil blive endnu bedre til at navigere deres vej ned af de forskellige løjper.

Yogas vilde potentiale og vidde
Yoga bliver generelt brugt som en metode til at slappe af, strække ud og blive mere fleksibel. Heraf bruges yoga af mange til at forbedre præstationer i diverse sportsgrene og motionsforme. Yoga bruges i mange forskellige typer sportsgrene og af mange forskellige atleter og professionelle spillere. For eksempel bruges yoga af NBA-spillerne LeBron James og Kevin Love, der begge bruger yoga til at strække ud før og efter kampe. Ligeledes bruger den professionelle skak- og pokerspiller Jennifer Shahade yoga til afslapning og skærpning af fokus før turneringer. Selvfølgelig bliver yoga også brugt af en masse professionelle skiløbere som for eksempel af den talentfulde Sierra Quitiquit, som er kendt for sine evner på de sneklædte pister og derudover fra diverse brands og ikke mindst filmen Valhalla. Yoga er en meget alsidig motionsform. Her lidt om, hvordan du kan blive en bedre skiløber ved at dyrke yoga regelmæssigt.

Yoga styrker din kernemuskulatur
Når du står på ski, er det primært den nederste del af kroppen, du bruger. Samtidig bliver kernemuskulaturen brugt til at holde balancen, tage presset af knæene i svingene og holde dine mave- og rygmuskler stabile i kroppen. Det sker alt sammen, mens du drejer og bøjer din krop, når du suser ned ad pisterne. En stærk kernemuskulatur er vigtig for at forebygge skader, og yoga hjælper netop din krop med at opbygge stærke muskler i mave og ryg. Næsten uanset hvilke yogaøvelser du vælger, styrker du din kernemuskulatur. Især er øvelser som for eksempel krigerstillinger, roll-ups, statiske øvelser, planker, lunges og rygsøjledrejninger gode for dig og din muskulatur.

Forebyg skader med yoga
En af de største fordele ved at dyrke yoga regelmæssigt, er forebyggelsen af skader. Skiløb er hårdt for kroppen og kræver en stor mængde fleksibilitet, balance, koncentration og styrke. Når du står på ski, bruger du primært kernemuskulaturen, benene og hoften. Det gør selvfølgelig disse områder stærke. Det kan dog også gøre musklerne korte og stive samt svække den øvre del af kroppen, der ikke er i brug på samme måde.

Yoga hjælper med at skabe balance i din krop ved at gøre stive muskler smidige og styrke hele din krop – ikke kun dine ben. Når kroppens forskellige muskelgrupper bliver stærkere, kan de bedre holde sammen på dine sener og led og kan dermed forhindre skader, der måske ville have opstået ved svagere muskler. Det er især knæene, der er udsatte, når du står på ski, fordi de skal kunne dreje, bøje og reagere på et splitsekund. Yoga styrker din krop og gør den mindre sårbar over for skader. Du bør især vælge øvelser, der fokuserer på at styrke læg- og lårmuskler. Udstrækning af disse muskelgrupper bør være en prioritet.

Gør hoften mere smidig
Din hofte gør et vitalt stykke arbejde, når det kommer til at sno sig på de hvide strækninger på vej ned ad bjerget, og smidigheden i din hofte (eller manglen derpå) har direkte indflydelse på, hvor godt du præsterer på skiene. Hvis din hofte er stærk og smidig, bliver det helt klart lettere at begå dig i sneen. Yogaøvelser, der fokuserer på fleksibilitet og styrke i hoften, vil give dig muskler, der kan holde til de hårde bevægelser. Derudover vil en stærkere og mere smidig hofte give dig en bedre balance, gøre dit skiløb mere alsidigt og give dig forøget støtte til overkroppen.

Hvis musklerne i din hofte er svage eller stive, vil det blive sværere for dig at dreje, og du vil højst sandsynlig overkompensere og bruge andre og mere uhensigtsmæssige muskler for at lave den ønskede drejning. Det kan føre til smerter i ryg og ben, men det kan regelmæssig yoga altså forhindre. Derudover er det altid en god idé at varme op, før du spænder skiene på, så dine muskler er varme og smidige og ikke skal starte kolde – det er nemlig tit her, de fleste skader sker. 

Så begynd med at lave nogle yogaøvelser regelmæssigt, og byg langsomt på, så din krop er klar til næste tur til de sydsvenske pister, eller hvor end din yndlingsløjpe befinder sig.