DiverseSkiferie

De mest kendte skisportsudøvere i Sverige

Sverige har altid været synonym for vintersport, og især skisportsudøvere er meget populære i det svenske land.

I dag står omkring 120 millioner mennesker på ski verden over, men få steder er skisport dog så populært som det er i vores naboland, hvor de første primitive skandinaviske ski blev fundet for mellem 4000-6000 år siden. Skiene har siden været brugt, hvor det dog først var i midten af 1800-tallet, at man begyndte at afholde de første skisportslege. Skisporten ligger altså dybt i den svenske kultur, og har igennem flere generationer været yderst populært. Derfor finder man også nogen af verdens bedste skisportsudøvere i Sverige. Vi tager her et kig på nogle af de bedste svenske skisportsudøvere.

Charlotte Kalla
Charlotte Kalla er med sine tre OL-guld og to VM-guldmedaljer den første svenske kvinde, der både har vundet VM og OL-guld. Hun har igennem tiden samlet hele 22 medaljer fra flere forskellige mesterskaber, hvoraf hun måske mest huskes for vinter-OL i Pyeongchang i 2018, hvor hun vandt en guld- og tre sølvmedaljer. Hun betragtes som Sveriges mest succesfulde langrendskiløber nogensinde, og er sandsynligvis ikke færdig med at samle medaljer ind endnu.
Kalla blev født i 1987 i Sveriges nordligste del i Tärendö, og gjorde for alvor et navn af sig i 2008, hvor hun vandt Tour de Ski. Siden da har hun været utrolig populær i det svenske land, hvor de som bekendt har en stor passion for langrend.

2019-03-10” – (CC BY-SA 2.0) af Guillaume Baviere

Hanna Öberg
En anden svensker der brillerede under vinter-OL i Pyoeongchang i 2018 var Biathlonløberen Hanna Öberg, der formåede at ramme alle 20 mål, hvilket hun fik individuelt guld for i 15 kilometers kategorien. Den præstation blev af Svenska Bladet kåret som årets største sportspræstation i Sverige. Bare året før havde den unge svensker debuteret med stil til VM, hvor hun af IBU fik tildelt prisen som årets rookie for hendes flotte sæson i verdensmesterskabet. Hun fortsatte siden den imponerende stime i 2019, hvor hun på hjemmebane til verdensmesterskabet i Östersund triumferede ved at vinde endnu en individuel guldmedalje på 15 kilometeren. Det lover derfor godt for 2020 for den 24-årige svensker, der håber at kunne vinde endnu flere guldmedaljer. Kigger vi hos bookmakerne tyder der hvert fald på at hun får et godt år. Eksempelvis har bet365, der tilbyder live betting, hende som favorit ved mange begivenheder snarrest ved Biathlon verdensmesterskaberne i Februar 2020, hvor hun har odds. 4.00 til at vinde. 
Hun er ligesom Kalla født i den nordligste del af Sverige i kommunen Kiruna. Hun har desuden en lillesøster, som også er biathlonløber. Elvira Öberg hedder hun, og det ligner lidt at hun skal gå i sin storesøsters fodspor. Hvert fald formåede hun at vinde tre guldmedaljer junior verdensmesterskabet i biathlon i 2018.

Gunde Svan
Svenskeren fra Dalarna var ikke bare en stjerne på skibanen, men formåede også at blive professionel racerkører. Tilbage i 80’erne, vandt han således fire guldmedaljer, en sølv og en bronze. Han blev racerkører for at vise at han ikke var et naturligt talent på ski, men mere for at bevise at ”intet er umuligt”, hvilket senere hen blev hans mantra. Da han stoppede hans aktive karriere, gik han i stedet hen og blev TV-vært på flere større TV-shows.