Hovfjället

Der er hyggeligt i skoven på Hovfjället

Hovfjället er langt fra blandt de største skidestinationer i det svenske. Men det er blandt de hyggeligste. Straks ved ankomsten til fjället, som findes ved Torsby i Värmland, mærker du, at der er tale om noget helt særligt. Her møder du den ægte lokale svenske skistemning. Provinsielt men fantastisk hyggeligt, og med en stemning af at alle er i samme båd.

Hovfjället-området består af 15 pister og 6 lifter. Og faktisk er man blot 600 km fra København. Det vil sige blot syv timer i bil, og du er på ski i et veludbygget skiområde, der indeholder terræn til alle behov. For Hovfjället består af både de lette, grønne pister til nybegynderne, men også af hele fire sorte pister, hvor du kan udfordre både dit udstyr, og din egen fysiske formåen. Der er naturligvis tale om korte, sorte pister, men alligevel stræk, hvor du får mulighed for at mærke en god fart i skiene.

En anden stor fordel ved Hovfjället i forhold til de destinationer, der ligger tættere på Danmark er, at snesikkerheden er markant større. Bare det at i komme lidt op i højderne gør, at det oftere er frostvejr, og der dermed er bedre mulighed for at producere sne plus at det bare generelt sner flere dage om året. Man kommer faktisk op i 542 meter over havets overflade, hvilket er meget taget i betragtning af, hvor sydligt Hovfjället er placeret.

Den helt store attraktion ved Hovfjället er dog den dog intime og hyggelige stemning. Du mærker det faktisk med det samme, du ankommer. I Hovfjället emmer af ægte svenske skistemning. Her kan du købe en hotdog til 12 danske kroner, her kan du efterlade dine ski uden at være bange for at de bliver fjernet, her kan du smide dine pølser over den till lejligheden opsatte grill, og her kan du køre på super velpreparetet pister. For det er det Hovfjället og Sverige kan. Levere skiforhold til hele familien. De voksne kan blive udfordret, og de helt små har alle muligheder for at starte en lang karriere som skiløber.

Lidt utraditionel har området udgangspunkt på toppen af fjället. Centrumhuset, hvor du kan bo under vandrehjems lignende forhold samt skiudlejning, køb af liftkort, kiosk, en varmehytte, campingområde og en restaurant er alt sammen placeret øverst i terrænet. Herfra er der ski in/ski out til. Det er bare at tage skiene på om morgene og kaste sig ud på pisterne. Her er en begynder bakke og andre muligheder for, at de helt små kan få lov til at føle sig trygge på de to brædder.

Ved toppen af begynderbakken ender Hovfjällets livsnerve, en lidt ældre men meget velfungerende stolelift. Liften kan transportere et stort antal personer i timen, og sørger dermed for at fodre de forskellige pister med skiløbere hele dagen. Desuden findes i oområdet en række strategisk velplaceret træklifter, der giver hurtig adgang til den piste, der bliver din favorit.

Til ventre i området, altså når man befinder sig på toppen, findes en god blanding af pister. Langs campingområdet kan der køres grønt hele vejen til bunden af stolepisten. Vælger man Myrstigen, der også er grøn, kører man videre over i den blå Lofallet, og holder altså grøn/blå hele vejen. Men i dette område er der både super gode røde og sorte pister. Specielt pisten Älgstråket er super jævn, og perfekt til en god rytme. Denne kan man hurtig gennemkøre mange gange ved at benytte en slæbelift. I dette område findes også de sorte piste som Järvstupet og Harsprånget, som har en god hældning, men som de fleste kan klare.

Til højre i området er de gode røde pister som Lofallet, der er dejlig bred, og som i bunden bliver til blå samt Sorkpisten og Vargstupet, hvor man kører direkte i skoven. Vargstupet har desuden et sort stykke, og må betegnedes som områdets bedste piste.

Hovfjället indeholder en super fed skicross piste sponsoreret af en lokal virksomhed plus en funpark med en række hop. Funparken, der er en lille en af slagsen, er let at tilgå via egen træklift. Specielt cross-banen er en attraktion. Der står permanent startbåse, så alle kan dyste mod hinanden. Det er bare at følge den blå linie i sneen.

Stedets campingområde er værd at fremhæve. Dette er placeret super hyggeligt midt i skoven eller ihvertfald omgivet af stemningsskabende træer. Også herfra er der ski in/ski out. Men i hele området kører man faktisk direkte i skoven, hvilket giver en ekstra god intim stemning og en fantastisk ro i området. De mange træer dæmper lydniveauet, og leder ofte tankerne hen på en filmkulisse. Faktisk en super behagelig oplevelse.

Ud over de gode alpine muligheder omfatter Hovfjället også super gode muligheder for langrend. 20 km spor findes i området, og stedet er kendt for at have forhold, der passer både til motionister og elite skiløbere. Desuden er der generelt tale om et super smukt område, hvor du kan få gode naturoplevelser.

Overnatningsmulighederne på Hovfjället er faktisk imponerende mange og alsidige. Der er netop bygget et nyt hytteområde med hytter af høj kvalitet, der findes område til camping og husvogne, plus at der findes det atmosfærefyldte centrumhuset, hvor man bor som på et vandrehjem. Sidstnævnte kan virke en smule primitivt ved første øjekast, men faktisk kan du få en rigtig intim oplevelse, der omfatter en god social omgang med andre skiløbere. Lyder det ikke som et ekstra plus? Og så er der aldrig overfyldt på Hovfjället. Du står sjældent i kø ved lifterne, og du har mulighed for at få en effektiv og rigtig god skioplevelse. Hovfjället er perfekt til en skitur på et par dage, men også som en mellemstation måske på vej Dalarne eller som en kombination med det nærliggende Branäs.