ÅreSälenSkistar

Virksomheden SkiStar fylder 45 år

Nordens største udbyder af skianlæg, SkiStar, fylder 45 år. SkiStar ejer og driver anlæggene Sälen, Åre og Vemdalen samt Hammarbybacken (Stockholm) i Sverige, Hemsedal og Trysil i Norge plus St Johann i Tirol i Østrig. Markedsandelen er i Sverige 50 %, i Norge 30 % og totalt i Skandinavien 41 %.

Den 20. august fejrer virksomheden at de har været 45 år i branchen. Det hele startede i 1975, hvor brødrene Erik og Mats Paulsen tog til Lindvallen i Sälen for at se på mulighederne for at kunne tilbyde deres ansatte et sted at holde ferie året rundt. En tur der endte med at de købte 37 hytter og en skibakke.

“Erik og Mats vidste nok ikke, hvor rigtigt de havde set i 1975, og hvor stor behovet for aktiv ferie skulle være 45 år senere. Meget er sket i vores måde at holde ferie på gennem årene, livet er blevet mere og mere stillesiddende og i den nuværende situation ser vi en enorm øget interesse for aktiv ferie i fjällmiljøet, hvilket giver og muligheder for at fortsætte den udvikling Mats og Erik startede for 45 år siden”, udtaler Stefan Sjöstrand fra SkiStar AB.

Siden har virksomheden udviklet sig ekstremt og vist sig som innovativ og drevet af personer, der har sans for nytænkning. I 1994 blev virksomheden som Sälen AB noteret på børsen i Stockholm. I 1997 blev områderne Tandådalen og Hundfjället en del af virksomheden. I 1999 blev Åre og Vendalen overtaget, og i 2000 gik virksomheden ind i Norge via Hemsedal. SkiStar blev det nye navn for virksomheden i 2001. I det nye århundrede har SkiStar AB virkeligt udviklet sig. Trysil blev overtaget i 2005, VM i alpint blev afviklet i Åre i 2007 og igen 2019. Der er bygget lodges og hoteller på de fleste destinationer og liftsystemerne udvikles løbende. I 2016 blev 68 % af St. Johann i Østrig desuden overtaget, og med indvielsen af Skandinavien Mountains Airport i 2019 ser fremtiden lys ud for den store svenske virksomhed.