Langrend

Hver tredje danske skirejsende ønsker at stå langrend

Hver tredje danske skirejsende ønsker at stå langrend, når der står skiferie i kalenderen. Mange ønsker også at kunne veksle mellem de hurtige alpinski og de lange, elegante langrendsski på samme skiferie. Hver ting til sin tid – men på samme ferie.

Den gnistrende kolde luft bider i kinderne, mens man glider gennem granskoven på sine lange, smalle langrendsski. Sneen under skiene er lækker og sporene nypræparerede. Forude venter kilometervis af langrendsspor i den smukkeste natur, og der er også langrendsundervisning, hvis formen skal forfines. Samtidig er der alpine pister på skidestinationen, så dagen efter kan man klikke de korte ski på og i stedet prøve kræfter med de hurtige pister.

Og langrendsløb er da også populært. 24 % af danskerne er af den opfattelse, at gode langrendsmuligheder har stor eller afgørende betydning for deres valg af skisportssted, viser ny YouGov-undersøgelse, og ydermere 20 % synes, at gode langrendsmuligheder har nogen betydning for deres valg af skisportssted.

Cirka en tredjedel af alle danske skirejsende er til langrend, viser undersøgelsen også. 15 % står kun eller overvejende på langrend, og 19 % står ligeligt på langrend og alpinski. Blandt langrendsløberne er det især dem under 50 år, der interesserer sig for EM 2020 stadions, og dyrker både langrend og alpint skiløb, imens dem over 50 år typisk kun er til langrend, men også 

”Undersøgelsen overraskede os faktisk positivt, for det er herligt, at så mange danskere er glade for langrend. Selvom der er en overvægt af dem over 50 år, som kun står på langrend, så er det dejligt, at der er en stor interesse også blandt dem, der er yngre. At komme ud i naturen på langrendsski er en skøn naturoplevelse, som man har hele kroppen med i, og det er samtidig alsidig motion. Alle kan være med, da langrend kan spænde fra at gå på skitur til virkelig at løbe på langrendsski ligesom til de store motionsløb som Vasaløbet for eksempel. Sverige har mange destinationer, hvor man nemt kan kombinere det alpine skiløb med langrendsløb”, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

Der er omkring 3800 steder i Sverige, der indbyder til langrend. Ikke langt fra Danmark ligger skiområderne Ulricehamn og Billingen i Skövdes lækre langrendsområder. Långberget, Orsa Grönklitt, Idre Fjäll og langrendsområderne i Jämtland og Härjedalen byder også på langrendsmuligheder, som rækker til hele ugers langrendsløb.