Nyheder

Sverige i vækst som skidestination

Selvom der mangler sne i det sydlige Sverige, så har sæsonen længe været igang i både Dalarna og længere oppe i Sverige. Her er forholdene helt i top. De lokale, rigtig mange danskere, men også skiturister fra resten af Europa valfarter til hytterne på de svenske skidestinationer og hygger sig med EM 2020 betting efter en dag på ski.

Og det går generelt godt for de svenske skidestiantioner. Sammenslutningen af svenske skianlæg offentliggjorte i oktober, at der i sidste vinter (sæson 2018/2019) blev solgt liftkort for i alt 1,7 milliarder svenske kroner eks. moms. Dette svarer til en fremgang på to procent i forhold til året før, hvor der blev sat omsætningsrekord. En rekord der blev sat på trods af at sæsonen sluttede tidligt i Sydsverige grundet varmt vejr.

Samtidig fortsætter de svenske skidestinationer med at investere i deres anlæg. 400 millioner svenske kroner er investeret i den forgangne sæson. Rigtig mange steder bygges nye overnatningsfasciliteter og både lift- og sneproduktionssystemerne udbygges hele tiden. De svenske skidestinationer ved at moderne skiløbere kræver gode forhold både til overnatning og på pisterne.

Skistar er størst
Det er destinationerne fra virksomheden Skistar, der står for den største omsætning i den svenske skibranche. Faktisk besætter de tre Skistar-destinationer, Sälen, Åre og Vemdalen de tre første pladser på hitlisten med omsætning i liftkort. På de næste pladser fulgte henholdsvis Romme Alpin, Branäs og Idre Fjäll. Størst vækst var der sidste år i Kungsberget, der er en del af Branäsgruppen, der generelt hele tiden udvikler deres aktiviteter, og også driver Vallåsen i det sydlige Sverige, som rigtig mange danskere benytter til endagesturer.

Ny destination
Nærmest sensationelt er der til sæson 2000 åbnet en helt ny skidestination i Sverige. Tæt ved Idre Fjäll er Idre Himmefjäll opstået. En destination, der på få er gået fra drøm til virkelighed. Området kommer til at have 8 lifter og 18 pister af forskellig sværhedsgrad. Største faldhøjde er på 323 meter og længste piste på 3,2 km. Destinationen er 930 km fra København, og absolut attraktiv også for danskerne. Den nye destination giver også mulighed for helt nye oplevelser med det såkaldte Idrepass. Destinationerne, Idre Fjäll, Fjätervålen og Idre Himmelfjäll, er nemlig gået sammen om et fælles liftkort, der dermed giver adgang til 77 pister af alle sværhedsgrader. En super spændende nyhed.

Ny lufthavn
I slutningen af december åbnede den nye Scandinavian Mountain Airport tæt ved de store destinationer i Dalarna som Sälen, Kläppen, Stöten og også norske Trysil. Herfra er der fast fly til både Aalborg og København i Danmark, men også til flere lufthavne i Storbritannien og naturligvis også med flere indenrigsruter. Den nye lufthavn vil uden tvivl medvirke til yderligere vækst i den skibranche, der i forvejen har det rigtigt godt.