Skiferie

Drømmen om off-pist – dette bør du være særligt opmærksom på

Pudderblødt sne, som ligger uberørt hen. Du er den første, som finder vej i landskabet, hvor sneen netop er faldet. Ingen har været der før dig. For rigtig mange skiløbere lyder det som et fristende scenarie, men drømmer du om off-pist, er der en del, du bør være opmærksom på. Når først sikkerheden er på plads, kan du gøre off-pist til en god og uforglemmelig oplevelse.

Orienter dig om risikoen for laviner
Hvis du forbinder en lavine med  markedets spillemaskiner, forbinder du måske laviner med noget positivt. En spillemaskines lavinefunktion lader det potentielt vælte ned fra oven med gevinster. Sådan en funktion støder du f.eks. på i Book of Dead, der, som BonusFinder forklarer i sin anmeldelse, er en de mest populære spillemaskiner for tiden. Når det handler om en lavine i et snedækket landskab, får piben dog en anden lyd. Her er de potentielle gevinster erstattet af en potentiel fare.

En lavine forekommer, når underlaget ikke længere kan understøtte det øverste lag. Sneen skrider og tager form af en stor dynge, som kan have en fart på helt op til 300 km/t. Der findes forskellige typer laviner, og nogle er mere farlige end andre. Inden du giver dig i kast med off-pist, bør du orientere dig om risikoen for laviner. Eksperter i området kan som regel give dig den nødvendige information. I risikovurderingen benytter eksperterne sig af en officiel lavineskala, som går fra 1-5.   

Medbring det rette gear
Inden du finder vej ud i det snedækkede landskab med intention om at off-piste, bør du have styr på dit udstyr. Kort sagt bør du sikre dig, at du har det rette gear med dig, inden du påbegynder dit eventyr langt fra civilisationen. Din påklædning ligner langt hen ad vejen den, du kender fra almindelig skisport. Enkelte dele er tilsat for at øge din sikkerhed under off-pist.

Flere skiløbere bruger i dag hjelm, især når vi taler off-pist. Her kan du aldrig vide med sikkerhed, hvad som venter dig. Med en hjelm er du bedre stillet, hvis du støder på forhindringer på din vej. Desuden bør du medbringe udstyr, der hjælper dig i tilfælde af laviner. En lavinebipper og sonde gør det muligt for andre at finde dig i dyngerne, mens en skovl gør det muligt at grave dig frem. Med et førstehjælpskit bliver du desuden i stand til at tage hånd om mindre og akutte skader.

Medbring det rette selskab
Ud over det rette udstyr bør du også medbringe det rette selskab. En dygtig lokal guide, som kender området godt, er at foretrække, når du vil off-piste. Det gælder selvom, du er en habil skiløber med mange års erfaring. Foruden at optimere din sikkerhed kan guiden som regel vise dig, hvor du finder den bedste sne. Med den viden er chancen for en god off-pist oplevelse større.

Vælger du guiden fra, bør du som minimum have andet selskab med dig. Off-pist er nemlig langt fra en sport, som bør udøves på egen hånd. Hvis uheldet er ude, har du nogen ved din side, som hurtigt kan hjælpe dig. Derfor bør du prioritere at have godt selskab, når du off-pister. Desuden er det ofte en sjovere oplevelse at off-piste sammen med andre. Så kan I dele erfaringerne og oplevelserne bagefter. 

Med disse foranstaltninger in mente er du forhåbentlig bedre stillet, du udlever drømmen om off-pist. Det er i sandhed en ny verden, som åbner sig, når først du begiver dig afsted i et uberørt snelandskab. Selvfølgelig er off-pist langt fra for alle. Kun de mere garvede skiløbere bør gå ad den vej, og selv disse bør også være særlig opmærksomme, når de vil off-piste.