Romme Alpin

Romme Alpin. Et perle danskerne har glemt

Rigtig mange danskere tager hvert år på ski i Dalarna i det centrale Sverige. Men meget få danskere tager til Romme Alpin. Og det kan man undre sig over. De indrømmer det selv hos Romme Alpin. Danskerne har ikke været en målgruppe for deres markedsføring. Men det vil de selvfølgelig gerne lave om på.
Til gengæld valfarter stokholmerne til skidestinationen, der er blot 220 km fra svenskernes hovedstad.

26731099_1730352253695088_1241301824904039880_n

Romme Alpin blev skabt i Borlänge i det sydlige Dalarna, da det var det nærmeste egnet fjäll til en skidestination i forhold til Sveriges hovedstad. Årets sæson er nr. 31 af slagsen, og udviklingen af destinationen foregår kontinuerligt år for år. Til denne sæson er blandt andet lavet en ny piste fra den nordlige del af området og direkte til knudepunktet i dalen, en ny knaplift i begynderområdet samt en ny imponerende varmestue. Til den kommende sæson planlægges endnu et par nye pister samt en udskiftning af områdets lidt forældet 2-personers stolelift.

Romme Alpin består af 37 pister og 13 lifter heraf fire 6-personers stolelifter, en 2-personers stolelift, to slæbelifter og 6 knaplifter samt skibånd i begynderområdet. Længste piste er på 2.750 meter, og den totale pistelængde er på 27 km.

rommealpin3

To toppe og gennemtænkt liftsystem
Området er bygget op omkring to toppe, Solklinten og Snöberget. Og det hele hænger virkeligt imponerende godt sammen med et gennemtænkte liftsystem. Fra Romme Dal, hvor stedets Ski Lodge, skiskole og skiudlejning er placeret, kan tages både en Express 6-stolelift og to træklifter til Solklinten. Herfra kan man naturligvis, af flere pister, køre retur til dalen. Men også vælge at køre på enten blå eller sorte pister til Romme Syd. I Syd kan man let vælge mellem enten at tage Syd Express liften retur eller tage Snöberget Express til netop Snöberget. På nordsiden af Snöberget er placeret den virkelig godt udbygget og lange Snowpark, der bliver betjent af liften Nord Express, men også en almindelig blå piste. Det lidt overraskende er, at man fra toppen af Snöberget kan køre hele vejen til dalen af både pisten Hemvägen, men også af nyheden Dalvägen i forlængelse Snowparken. Men skal dog være opmærksom på at begge disse pister er flade og kræver fart. Men hele tiden kan man komme til  dalen og hele tiden kan man vælge at køre på nye pister. Suverænt gennemtænkt.

pistkarta20172018_large

Anderledes pistenavne
Ved første øjekast på pistekortet fra Romme Alpin undrer man sig sandsynligvis over navnene på pisterne. For disse er ret anderledes end på de fleste andre svenske skidestinationer. Men der ligge faktisk en forklaring bag navne som Bo’s Backe, Lisas Hage og Åkes Dröm. Disse er alle opkaldt efter en række af de personer, der var med til at grundlægge Romme Alpin. Pisten “Se på mig” er naturligvis lige under en af stolelifterne, men du kan også køre på Calles kurvor, Älgkyssen, Bumerangen og Torkels Brott. I alt er der 38 pister med en totallænge på 27 km. Der er et bredt udvalgt af grønne, blå, røde og sorte pister. Der er dog en klar overvægt i forholdsvis flade grønne og blå pister, blot tre røde pister, men til gengæld hele 9 sorte af slagsen. De fleste vil kunne køre på Rommes sorte pister, men det ændre ikke ved, at de er super attraktive også for dem, der gerne vil have fart under brædderne og opnå et godt flow. Den bedste piste er den sorte Götes Brant, der går fra toppen Solklinten. Her kan man finde sit flow med skiløbet. Pisten betjenes af Rommes eneste 2-personers stolelift, der desværre er ekstremt langsom, men som også vil blive udskiftet i næste sæson. Et bevis for den løbende udvikling som lederne af området er bevidste om.

rommealpin2
Romme Alpin har en imponerende omfattende skiltning. Man kan faktisk ikke køre forkert.

Man kører mellem træerne
Når man besøger Romme Alpin mærker man hurtigt at der er focus på kvalitet. Alt er strømlinet og fungerer optimalt. Der er tænkt over tingene, og bare en detaljer som at stedets logo optræder på alt fra vinglassene i Topstugaen, i lysekronerne i Lodgen og til i burgerpapiret på Hamburgeriet giver en følelse af at tingene er gennemført.

Ingen aftenski og ingen reklamer
Man undrer sig måske over at det ikke er mulighed for aftenski på Ski Romme. Men dette er et klart valg for at give sikkerhed for at pisterne kan forberedes perfekt til den kommende dag. En anden ting man ikke kan opleve i Romme er reklamer på pisterne og ved lifterne. Hos Romme Alpin har man valgt at være bevidste om den visuelle oplevelse og ikke skæmme med reklameskilte. Og en af de store attraktioner ved Romme Alpin er, at man stort set hele tiden står på ski omringet af træer. En rigtig god fornemmelse.

rommealpin4

Fantastisk Skilodge
Skal man bo i Romme Alpin er det på stedets SkiLodge man skal indlogeres. Og dette er der ingen grund til ikke at gøre. Her er ganske enkelt super lækre forhold. 740 senge fordelt i 169 rum. Fantastisk restaurant, masser af faciliteter og super hyggeligt pejseområde. Man skal dog være bevidst om at børnefamilierne er hovedkunderne.
Værelserne lever op til alle krav med lækre badeværelser og eget varmeskab, men er selvfølgelig små i forhold til hvis I er vant til at bo i hytter. Flere gange om ugen arrangeres aftenspisning, hvor man bliver kørt til Solklinten, og får enten julemad frem til jul eller fondue fra januar. En super hyggelig oplevelse, der er dum at misse.

skilodge_entre

På Romme Alpin findes ingen hytter med ski in/ski out. Der findes dog flere muligheder mellem 1.5 og 10 km fra skiområdet. Desuden er det muligt at bo på blandt andet et Scandic hotel i Borlänge.

Endagesbesøgende
Romme Alpin geografiske placering giver en målgruppe på 5 millioner mennesker indenfor 3 timers kørsel. 300.000 besøgende have Romme sidste sæson, og dette tal ser ud til at vokse i denne sæson. Mange endages- eller weekendbesøgende kommer fra Stockholm, men faktisk kommer der også mange briter til Romme Alpin. Disse flyver til Stockholm og kører derfra i bus til skiområdet. I weekenden er der trængsel på pisterne, mens det er letter at komme frem på hverdage. Her får du virkelig en god oplevelse af et intimt og hyggeligt skiområde, hvor alle med et par dage på ski har mulighed for at komme rundt i hele området, og hvor et par rigtig gode sorte pister giver mulighed for fart under brædderne og for at teste dine sving.

Let at komme til
Selvom der er tæt på 700 km fra København til Ski Romme er det forholdsvis let at komme til destinationen. Der er motorveje og hovedveje stort set hele turen. Så denne kan gøres uden de store problemer. Man sparer en del kilometer i forhold til destinationerne længere oppe i Dalarna. Det er dumt ikke at teste Romme Alpin. Læs mere om Romme Alpin her.