NorgeNyhederTrysil

Danskerne og mange andre elsker Trysil

Lad os slå det fast fra start. Trysil i Norge er et fantastisk skiområde. Uden tvivl et af de mest komplette og varierede i Norden. Her findes pister til alle behov, og naturligvis også de optimale forhold for børn og andre nybegyndere. Her findes fantastiske overnatningsmuligheder, og generelt alt du skal bruge til en perfekt skiferie.

Trysil består af i alt 31 lifter og 68 pister. Der findes syv stolelifter, ni T-lifter, 15 tallerkenlifter og seks rullebånd. Af pister er de tolv sorte, 14 røde, 18 blå og 24 grønne. I alt findes 78 km prepareret piste. Det højest beliggende prepareret punkt er 1100 meter over havet overflade.

Ovenstående fakta understreger, at Trysil er den oplagte skidestination for danske familier. Skiløbet i Trysil er koncentreret om fire knudepunkter, SkiHytta, Turistsenteret, Høgegga og Høyfjellssentreret. Fire områder med hver deres særpræg.  Turistsenteret er vel at betragte som hovedknudepunktet i Trysil-området. Her findes gode overnatningsmuligheder af forskellige slags, indkøbsmuligheder, liften Fjeldekspressen, men også en super lækker snowpark, en verdensklasse crossbane plus naturligvis et børneområde med alt der behov for til de små. Det er også ved Turistsenteret, at der findes et par gode røde pister. Nr. 15 og 77 kan anbefales.
Men det kan faktisk være en mangelvare i Trysil-området med røde pister med en god hældning. Der findes også et par ok af slagsen ned til SkiHytta, men dem ved Høyfjellssentreret skuffer lidt, og bliver ofte generet af stærk vind. Til gengæld er der et super område med sorte pister ned til Høgegga. Disse er højdepunktet i Trysilområdet, hvis du ønsker at få lidt fart i skiene og ramme en god rytme.

Trysil er et imponerende skiområde efter nordiske forhold.

Ved Høyfjellssenteret findes endnu et super godt børneområde med masser af grønne pister. Også her er der shoppingmuligheder og alt andet, der er behov for til en vellykket skiferie. For at komme videre i resten af området herfra skal man benytte Toppekspressen. Super lækker stolelift. hvor man sidder beskyttet fra vinden. Og dette er der virkelig behov for. For det blæser meget ofte på toppen af Trysilfjället. Faktisk så meget at Toppekspressen ofte er lukket. Dette kan skabe flaskehalse andre steder i området. Liftsystemet i Trysil kan håndtere 36.515 personer i timen. Dette er meget imponerende, men specielt i Høgegga, der for mange er et knudepunkt, er der ofte kø ved lifterne. Generelt er Trysilområdet bygget rigtigt godt sammen. Det er forholdsvis let at komme til og fra de enkelte områder, men bor man lidt udenfor knudepunkterne, er der meget transportkørsel på grønne pister, og ventetid ved lifterne. Man kan med fordel time sin skidag, så den ikke matche de fleste andres rytme omkring f. eks. indtagelse af frokost.

Der kan være lang ventetid ved lifterne i blandt andet Høgegga.

Rigtigt danskersted
Trysil er et rigtigt danskersted. Faktisk er mere end 30 % af de besøgende på den norske skidestination fra Danmark, og Trysil er blandt de mest populære destinationer for danskere generelt. Dette naturligvis koncentreret omkring uge 7. Men også rigtig mange svenskere benytter sig af Trysil, der ejes af svenske Skistar, mens nordmændene mere typisk benytter sig af Hemsedal og Geilo. Trysil har desuden et pænt antal besøgende fra Storbritannien og Rusland, men man kan også møde tyskere og hollændere på pisterne.

Er der lukket på toppen af Trysilfjället, skabes der flaskehalse i bunden af området.

Gode spisemuligheder og masser af aktiviteter
Set ud fra nordiske forhold er Trysil blandt de absolutte bedste skiområder, når det handler om mulighederne for at spise godt. Rigtig mange steder spiser man super lækkert, og flere steder har restauranterne en række gode, lokale specialiteter på menukortet. Og faktisk er priserne ikke så høje, som man ellers forventer i Norge. De er hos Trysil nemlig bevidste om danskernes tanker om det norske prisniveau, og har derfor indført at en række attraktive varer kan fås til familievenlige priser.
Desuden findes imponerende mange andre aktivitetsmuligheder i Trysil-området. Morgenskiløb er attraktivt og aktiviteter som kørsel i kane, kørsel i hundeslæde og på snescooter, badning, stjernejagt og meget andet gør, at du ikke behøver kede dig under et besøg i Trysil. Desuden findes hele familieprogrammet bygget op omkring SkiStars maskot Valle. Med dette får børnene alle muligheder for gode aktiviteter og at lære at stå på ski. Og i højsæsonen arrangeres ofte koncerter og lignende events.

Knettsetra midt i skiområdet byder blandt andet på Elgburger.

Lufthavn på vej
Til december skal den nye Scandinavian Mountains Airport stå klar. Fra denne er der mindre end en times kørsel til både Trysil, Sälen, Kláppen og Stöten. Dermed skabes en helt ny tilgængelighed og nye muligheder for hele regionen og sandsynligvis også flere besøgende i Trysil. Så Trysel har alle muligheder for at vokse i fremtiden.

Konklusion på Trysil
Fik vi nævnt, at man naturligvis også kan nyde aftenskiløb i Trysil? Næ, men her kan man faktisk blive en smule skuffet. For det er virkeligt et begrænset område, der er oplyst til dette. Specielt ved Høyfjellssenteret er det ikke mange pister, der kan køres på, mens det hele er lidt sjovere ved Turistsenteret.
Konklusionen er dog, at Trysil er et fantastisk skiområde. Her er rigeligt skiløb til en uge, her kan du komme forholdsvis let rundt. Her er super gode sorte pister, og alt til familien. Der er udfordringer med vinden på toppen af Trysilfjället, hvilket kan give mindre gode oplevelser, påvirke sneforholdene og også skabe flaskehalse andre steder i området. Det er dog svært at være herre over vind og vejr, selv for mægtige SkiStar, der er en børsnoteret selskab, der også ejer Sälen, Åre og Vemdalen i Sverige, Hemsedal i Norge og St. Johann i Østrig.

Fakta om Trysil:
31 lifter og 68 pister.  Syv stolelifter, ni T-lifter, 15 tallerkenlifter og seks rullebånd.
Af pister er de tolv sorte, 14 røde, 18 blå og 24 grønne.
I alt findes 78 km prepareret pister. Det højest beliggende prepareret punkt er 1100 meter over havet overflade. Liftsystemet kan håndtere 36.515 personer i timen. Længste piste er 5,4 km lang, og den maksimale faldhøjde er på 685 meter.
Fra 8. december til 28. april kører der skibus mellem de forskellige områder af Trysil.
Skilejesteder: 4
Skiskolen i Trysil drives af Trysilguiderne, og er Norges største.
I Trysil findes det over 500 km langrends løjper.
35 spisesteder findes i Trysilområdet.
Bar og pubber: 13
Nattklubber: 2
Antal senge i Trysilfjellet: 28 500 (til sammenligning er det 24 000 hotelsener i
Oslo)
Om sommeren forvandles Trysil fra skianlæg til cykelanlæg.