Åre

Hvad skal du lave i Åre når du ikke står på ski?

Det populære vintersportssted i det nordlige Sverige bliver af mange betragtet som Nordeuropas største og bedste skisportssted for skiudøvere på alle niveauer, men specielt for erfarne skiløbere. Faktisk er det blevet så populært at det svenske byområde i 2018 blev kåret til Sveriges bedste skisportssted for sjette år i træk af World Ski Awards. Stedet er blevet så kendt, at det nu er Sveriges største mødested for udendørsaktiviteter med fokus på ski, hiking og cykling.

Åre byder desuden på et livligt natteliv, spektakulære udsigter, masser af shopping muligheder og gastronomi i verdensklasse. De mange muligheder betyder også at mange forskellige typer af mennesker hvert år lægger turen forbi området, og den store interesse har også smittet positivt af på erhvervslivet i området, hvor det skønnes at 25% af virksomhederne i kommunen får sin omsætning fra turisme. Specielt hotelbranchen boomer i området. Således har mange af hotellerne i Åre også vundet diverse titler. Blandt andet findes Sveriges bedste skihotel samt Sveriges bedste sæterhytte også i området. Det er derfor et oplagt valg at holde skiferie, men hvad kan du egentlig lave i byen, når du ikke står på ski?

Kilde: Pixabay

Prøv Kabinbanan
Bliv fragtet til toppen af Årskutan bjerget i kabinbanan-svævebanen og nyd udsigten fra 1274 meters højde. Turen tager syv minutter, og afgår fra torvet i Åre til en udsigtspost, hvor du finder Åres dyreste cafe. Her kan du nyde en drink inden gåturen det sidste stykke op ad bjerget.

Se VM i alpint skiløb
Åre er grundet sine gode skiforhold også kendt i den professionelle del af skiverdenen. Således har Åre faktisk været vært for mere end 100 VM-løb, hvoraf flere af dem har været VM-finaler. Derudover har Åre tre gange været vært for VM i alpint skiløb (1954, 2007 og 2019). VM vender i øvrigt tilbage til Åre fra den 10.-14. marts 2020, hvor der kan findes spændende odds på de tre løb der afholdes, inden finalen på 2019-20 sæsonen finder sted i Italien ugen efter.

Besøg Vinbaren Åre
På menuen i den kendte vinbar finder du vine fra hele verden, men du skal komme tidligt hvis du vil sikre dig en plads. Stedet er nemlig yderst populært blandt skifolk, og er derfor altid proppet med mennesker om aftenen. Vinbaren byder desuden også på lækker mad i form af tapas.

Aktiviteter til sommermånederne
Hvis du befinder dig i Åre i sommerperioden, finder du også et udvalg af interessante aktiviteter du kan tage dig til. Prøv dig for eksempel af med Åre Extreme Challenge, som er en multisports-konkurrence lidt á la Ironman, hvor deltagere skal konkurrere i flere discipliner som mountainbiking, paddling og løb. Hvis du gerne vil fokusere udelukkende på cykelløb, kan du også gøre det til Åre Bike Festival, som er en meget populær mountainbike festival, der finder sted i juli måned hvert år.

Uanset hvad skal du nok kunne få tiden til at gå i den svenske by, der i øvrigt er let tilgængelig. Toget stopper nemlig lige midt i byen, og derudover er der to lufthavne inden for en times kørsel – en i Østersund og en anden i Trondheim.