Stöten

Miljøvenlig skiferie vinder frem: Pillefyr fremtidssikrer energibehovet i Stöten i Sälen

I disse dage sætter vi på SkiSverige.dk fokus på bæredygtighedstiltag på svenske skidestinationer. Nedenstående er historien om et pillefyr i Stöten i Sälen, der reducerer energiforbruget.

Der er et stort fokus på varmekilder i Stöten i Sälen. I 2018 blev et nyt varmeprojekt afsluttet, som er en del af et større klimaprojekt, der drives af det svenske miljøbeskyttelsesagentur og EU (en del af hele verdenssamfundets aftalte indsats for at reducere drivhusgasemissioner). Stöten i Sälen har modtaget investeringsstøtte fra det svenske miljøbeskyttelsesagentur for investeringen i pillefyr til opvarmning. Pillefyret betyder, at destinationen reducerer energiforbruget med 70 % i indkvarteringen på Stötentorget (hoteller, kontorbygninger, restauranter og Vattufjäll Bad & Spa). Pillefyret er overdimensioneret til dagens energibehov, for det er beregnet til også at kunne dække Stötentorgets fremtidige opvarmningsbehov.

Hvad gælder sneproduktion og pistearbejde, har der også her været en række tiltag. I løbet af de seneste fire år har destinationen investeret 50 millioner SEK i et avanceret snesystem i Stöten. På trods af et udvidet snesystem, der producerer 35 % mere sne end før og med automatiserede snekanoner på flere pister, reduceres med 25 % energi i forhold til før. Herudover er der indkøbt nye, mere miljøvenlige piste-maskiner med GPS-systemer for at strømline pisten og se, hvor sneen skal fordeles. Sidst men ikke mindst er destinationens piste- og snescooterchauffører blevet uddannet til at arbejde brændstoføkonomisk og energieffektivt.