FeaturesStöten

Stöten har det hele plus ekstra faldhøjde og mulighed for ægte Fjälloplevelse

Stort set alle de store skiområder i Sverige er moderne, veludbyggede og velfungerende. Og så er de super familievenlige. Det gælder også for Stöten i Sälen. Men hertil kan tilføjes en faldhøjde på hele 370 meter, hvilket giver pister med god stejlhed plus det at man kan komme op i en højde, hvor udsigten er fantastisk og man virkelig får den ægte følelsen af at være i fjällene.

Udsigten er fantastisk i Stöten.

Tre knudepunkter
Stötens skiområde indeholder både lette pister til nybegyndere og de mere stejle til dem, der søger udfordringer. Området er opbygget med udgangspunkt i de tre knudepunkter, Soltorget, Stötentorget og Skidtorget. Det hele let og overskueligt. Ved Soltorget findes primært pister for børn og nybegyndere med rigtig mange gode blå- og grønne pister. Det er her skiskolerne mødes og indleder dagen. Og så kan de holde pause ved Våffelstugan. Pisterne fødes af den forholdsvis nye, og effektive, Värgy Express, der er en super hurtig og effektiv stolelift. Og det er fra toppen af denne stolelift, at man kan tage Sälens længste piste, Mormor Styrtløb, en grøn piste hvor de fleste sagtens kan køre og få en super god skioplevelse. Ved Soltorget findes også den den nye Ravinliften, der er med til at gøre hele området mere effektivt. Og så er det bare stemningsfyldt at køre mellem træerne omkring Soltorget.For dem der gerne vil have lidt mere fart i skiene, er det området til Skidtorget, man skal søge til. Her findes den sorte Älvan, der nok er højdepunktet i Stöten med gode hældningsprocenter og stort set altid god sne. Og man kan håbe på, at skiområdet i fremtiden bliver udbygget her, for der er muligheder for at bygge flere pister med gode hældningsprocenter rundt om bjerget.
Ved selve Stötentorget er World Cup-pisten, hvor blandt andre legendariske Alberto Tomba kørte og vandt slalom i 1990, og en meget attraktiv piste. Den er sort i toppen og rød længere nede, så man kan sagtens teste sin evner. I bunden af World Cup-pisten findes restauranter og Afterski. Og her fra tager man også WC Express-pisten til toppen af området, hvorfra man kan komme videre til de hele. Et godt alternativ er dog træklifterne sammen sted, der ofte er hurtigere.
De tre områder er bygget super godt sammen, og det er rigtigt let at komme frem og tilbage mellem de tre knudepunkter via pister på tværs.
I alt fem sorte, fem røde, elleve blå og 27 grønne pister findes i området. 48 km spor til langrend findes i Stöten. Desuden findes naturligvis Stöten Snowpark, der indeholder alt sådan en skal indeholde, og giver de unge mulighed for at hoppe, grille og bare hænge ud.

Älvan til højre er nok den bedste piste i Stöten.

Offpiste muligheder
Man kan også søge til Stöten for at køre offpiste. Specielt i området ved Soltorget er der gode muligheder for at køre mellem træerne. Ikke noget videre krævende, og ingen fare for laviner, så noget børnene elsker og kan blive udfordret af. Husk man bliver en bedre skiløbere af udfordringer.
Men der er også muligheder lidt mere ekstreme offpiste-oplevelser. Det er muligt at køre modsat på fjället, men det kræver opsamling i bunden.

Naturligvis har Stöten også en snowpark.

Masser af gode overnatningsmuligheder
Besøgende i Stöten har masser af gode muligheder for overnatning, der matcher ønsker og behov. Det hele er ski in/ski out, men enkelte steder skal man dog gå et par hundrede meter for at komme til liften. I alt ca. 8000 senge er til udlejning i Stöten-området. Mest centralt er Skihotellet i bunden af World Cup-pisten samt lejlighederne i Stöten Mitt. Her er man også tæt på skiudlejningen i Kaiserskidbod.
Gode hytter findes Pistbyen og specielt i Nordklint-området får man lækre forhold. Lidt længere nede af fjället er Fjällbyn et godt alternativ. Men der er flere gode muligheder rundt i området, og til 2022 bygges en ny campingplads.

Kort over Stöten i 2021.

Gode underholdningsmuligheder
Stöten kan andet end blot tilbyde godt skiløb. Der er mulighed for underholdningsaktiviteter som bowling, svømmehal, hundeslædekørsel, ponyridning, snescooterturer, masser af sjov i Game Zone og flere andre spændende aktiviteter. Maskotten Värgy hygger om de små, og har ofte konkurrencer og lege med børnene.
Men skibyen byder også på en række gode restauranter. På skihotellet findes Brasseriet, hvor maden er af høj kvalitet lidt oppe i terrænet den hyggelige Tyrolerladan, ved Skitorget kan I gå på Älvans Restaurang & Café. Igen et sted med mad af høj kvalitet. Ude i terrænet findes Vildmarkskåtan til frokost, ved Soltorget Jaktstugan og Väffelstugan og så kan du benytte dig af Vargys take away, hvis I bare vil slappe af med mad i hytten. Ønsker man at indtage frokosten i de fri, er der flere steder lavet grillområder, hvor man kan hygge sig med eksempelvis medbragte pølser.

Stötens maskot Vargy kan de små møde i terrænet og elsker det.

Rekordsæson grundet corona
Stöten har de seneste år haft stor vækst i omsætningen. Og sæson 20/21 blev endnu en succes på trods af at der manglede udenlandske gæster. Omsætningen rekordsæson, hvilket skyldes at svenskerne selv er blevet hjemme fra Alperne grundet coronarestriktioner, og har besøgt de svenske skidestinationer, der har holdt åbent som normalt hele vinteren. Hos Stöten håber de nu på at kunne beholde de nye svenske gæster og få danskerne, og andre udenlandske gæster, tilbage.

Store fremtidsplaner
Stöten er velfungerende og attraktiv, men ejerne har store ambitioner også for fremtiden. Der bygges løbende nye boligområder, til sommer laves en ny campingplads og så skal der snarest laves en ny stor Skilodge på Soltorget. I fremtiden er det også håbet, at kunne udbygge skiområdet med flere pister. Stöten blev i 2019 kåret til Sveriges bedste skianlæg, men vil gerne fortsætte udviklingen. Og sandsynligvis vil den meget nærliggende Scandinavian Mountains Airport kunne bidrage til den fortsatte udvikling i Stöten.

Til den kommende sæson vil du kunne købe en skiferie i Stöten via SkiSverige.dk/SverigeSki.dk og vores samarbejde med AnkerStjerne Rejser.