Nyheder

Skisport var blandt de mest populære sportsgrene i Sverige i 2020

Svenskerne er vilde med sport, og ifølge ny data er skisport en af de mest populære sportsgrene i landet, hvis ikke det ér den mest populære.

Mange svenskere følger med i sport, eller også dyrker de det selv i fritiden. Faktisk anslås det at omkring halvdelen af den svenske befolkning aktivt dyrker en eller flere sportsgrene. Vi kigger her nærmere på de mest populære sportsgrene i landet.

Skisport
I Sverige er skisport en voldsomt populær sportsgren. Ifølge den anerkendte statistikside Statista.com var to af de fem mest populære sportsbegivenheder i Sverige i 2020 skikonkurrencer.

World Cup i langrend (FIS Cross-Country World Cup) blev fulgt af hele 14,2% af befolkningen, hvilket gjorde begivenheden til den mest fulgte sportskonkurrence i hele landet det år. Tour de Ski var den fjerde mest fulgte med 9,1% af befolkningen som fulgte med. Foruden at følge med i tv, pakker en stor del af befolkningen også selv skiene, og tager ud på løjperne.

Ishockey
Den anden mest fulgte sportsbegivenhed i 2020 var Svenska Hockeyligan, som 13% af befolkningen fulgte med i. Ishockey er dermed også utroligt populært i Sverige, hvor de dog bare kalder det hockey. Det er heller ikke overraskende at ishockey, er så populært som det er, taget i betragtning af at der er så mange frosne søer på tværs af landet. Vintermånederne er desuden lange og kolde, og det giver perfekte forhold til at spille ishockey i.

Af den grund er Sverige også blandt de bedste ishockeynationer i verden, og hele 11 gange er det lykkedes dem at vinde verdensmesterskabet. Seneste gang var i 2018, hvor de slog Schweiz i finalen. Danmark derimod har aldrig været en stor ishockey-nation, og vi skulle derfor også helt frem til april 2021, før det rød/hvide landshold kunne registrere deres første sejr over svenskerne i en ishockeykamp. Det skete i en opvarmningskamp til sommerens VM-slutrunde, som blev vundet af Canada.

Håndbold
En af de mest populære sportsgrene som svenskerne selv spiller, er håndbold. Begge køn går meget op i sporten, som svenskerne også har stor tradition for at spille.

Således er de blandt de mest vindende håndboldnationer i verden. Herrehåndboldholdet har vundet fire verdensmesterskaber og fire europamesterskaber, og det svenske landshold ligner også et af de stærkeste hold, hvis vi kigger frem mod den kommende EM-slutrunde i Ungarn og Slovakiet. Ser vi nærmere på håndbold spil, finder vi, at de giver odds 10.00 for at vinde turneringen. Danmark regnes som favoritten, mens også Spanien, Frankrig og Norge står med gode chancer for at vinde.

Fodbold
Selvom håndbold, skisport og ishockey er meget populært hos vores naboer, anslås det at fodbold er den mest populære sport blandt de unge. Hos de 18-29-årige går størstedelen nemlig mest op i fodbold, som de følger på tv og også selv spiller i fritiden. For fodbolden er det en positiv trend. Det betyder nemlig, at den svenske fodboldliga i fremtiden vil stå som en af de mest populære sportskonkurrencer i landet, og at den sandsynligvis vil overhale den svenske ishockeyliga i popularitet.

I 2020 kom Allsvenskan ind på en tredjeplads i det 11,9% af befolkningen fulgte med. Sveriges utvivlsomt største fodboldstjerne gennem tiden er Zlatan Ibrahimovic, der på trods af at være blevet 40 år, stadig spiller med på højeste niveau. Han gør sig gældende for AC Milan, som han senest scorede et flot frisparksmål for i kampen mod Bologna.

Vi kan altså konkludere at nogle af de mest populære sportsgrene i Sverige, er vintersportsgrene såsom skisport og ishockey, mens sportsgrene som fodbold og håndbold også er med helt fremme.