Langrend

Gunde Svan var Sveriges største langrendstjerne

Selvom det ofte er de norske landrendsløbere, der vinder de fleste medaljer, så er langrend en ekstrem vigtigt del af svensk kultur og genstand for enorm opmærksomhed. Langrend er en folkesport, og svenskeren løber både i områder med præpareret spor, men også mange andre steder i naturen. OG mange svenskere gør det gerne så ofte som muligt. Desuden følger rigtig mange svenskere med i alle de store langrendsløb. Det måske som et alternativ til spille via svenskaspelbolag.eu, men specielt VM, World Cup løb og naturligvis de olympiske lege er ekstremt populære at følge med i og noget som de svenske medier dækker tæt. De mest prestigefyldte discipliner er stafet, hvor Sverige og Norge ofte har udkæmpet mange dueller, men naturligvis også 50 km distancen, hvor Sverige også har rigtig gode traditioner

Gennembrud i Sarajevo
I 1980’erne var der endnu ikke opfundet  online roulette. Men det var langrend. Det var i denne periode, at Sveriges største langrendsstjerne Gunde Svan huserede. Gunde Svan blev kendt for at gå op i alle detaljer omkring udstyret, hele tiden forsøge at udvikle på det. Nogen gange for blot at spare et par gram i vægten på udstyr. Svan voksende op i byen Skamhed i Dalarna, hvor rigtig meget handler om skiløb. Allerede som juniorløbet blev han flere gange verdensmester. Men han fik det helt store gennembrud ved de olympiske vinterlege i Sarajevo i 1984. Som blot 22-årige vandt han OL-guld i 15 km og i stafet med det svenske landshold. Desuden blev det til bronze på 30 km og sølv på den klassiske 50 km distance. Året efter vandt Svan sine første verdensmesterskaber. I Seefeld i Østrig blev det til triumf i både 30 km og 50 km og han var dermed etableret som verdens bedste langrendsløber. I de kommende år dominerende svenske Gunde Svan international langrend. I alt vandt han syv verdensmesterskaber og tre VM-sølvmedaljer. Ved de olympiske vinterlege i 1988 i canadiske Calgary blev det til guld i både stafet med det svenske hold samt i den store 50 km. Gunde Svan efterfulgte Thomas Wassberg som den helt store svenske langgrendsstjerne. Wassberg havde vundet guld på 15 km ved OL 1980, og var meget populær. De to blev dog også sammen en del af den stærke grundstamme på det svenske stafethold.

Intet er umuligt
Mange kaldte Gunde Svan for den fødte skiløber. Svan mente selv det mest handlede om vilje og engagement. Blandt andet derfor valgt han at gå ind i en anden sportsgren efter langrendskarrieren sluttede. Svan kastede sig over rallycross, og opnåede blandt andet at vinde et svensk mesterskab og en bronzemedalje ved de europæiske mesterskab.

Aldrig Vasaløbet
Gunde Svan har aldrig vundet Vasaløbet, der er Sveriges største langrendsbegivenhed. Der løbes den første søndag i marts fra Sälen til Mora over 90 km. Vasaløbet er opkaldt efter Kong Gustav Vasa, som i 1951 flygtede fra den danske Kong Christian 2. på ski. Første gang gang Vasaløbet blev kørt var i 1922, og siden er det kun blevet aflyst tre gange. I 2023 blev den 99. udgave kørt med 15.800 deltagere. I øvrigt blev det sidste år for første gang svensk sejr efter ti år med norske sejre, da Emil Persson sejrede. Til marts er det tid til udgave nr. 100 af den klassiske begivenhed.

Datter også langrendsløber
Gunde Svan blev født den 12. januar 1962, så er i skrivende stund 62 år. Han er gift med Marie Johansson, der deltog i langrend ved OL i 1988. De to har to børn sammen. Deres datter Julie Svan har også være langrendsløber på høj niveau. I øvrigt har Gunde Svan også haft en succesfuld karriere som TV-vært.