Orsa Grönklitt

Isbjørneunge begynder at røre på sig

For to måneder siden blev en lille ny isbjørn født i Orsa Rovdjurspark ved skiområdet Orsa Grönklitt. Isbjørneungen har siden vokset sig større, og begynder nu for alvor at røre på sig.

“De to første måneder er nu gået, og vi har set en utrolig udvikling hos ungen, som nu begynder at vise god styrke”, udtaler Pernilla Thalin, der er dyreparkschef hos Orsa Rovdjurspark.

Isbjørneunger kan die op til 20 måneder afhængigt af morens mælktilgang, men det mest normale er, at de stopper efter ca. tre måneder. “Snesituationen kommer til at afgøre hvor meget bevægelse ungen får mulighed for. Lige nu har vi rigtig meget sne, hvilket gør det svært for den lille at bevæge sig”, forklarer Pernilla Thalin.

En isbjørneunge bliver typisk med sin mor 2 til 3 år, hvor den skal lære at klare sig i det arktiske miljø. Den skal lære alt fra komme frem i sneen, hoppe over vand og rutsche på sneen, men frem for alt skal den kunne skaffe føde og undgå farer.

Isbjørne i det arktiske område er meget truet. I takt med at områder med is bliver mindre, bliver bjørnenes jagtområder også mindre. Derfor presses isbjørnene sammen, og de udgør en risiko for hinanden. Derfor er det et vigtigt bevaringsprojekt med isbjørne i fangeskab. Der findes i Europa 153 isbjørne fordelt i 59 parker. Totalt i verden findes 282 isbjørne i fangeskab. I 2019 blev 24 isbjørneunger født i fangeskab heraf er 13 overlevet.

“At vi har isbjørne i Orsa, og kan belyse deres situation er en af de vigtigste opgaver som dyrepark”, afslutter Pernilla Thalin, og påpeger at det den 27. februar er international isbjørnedag.

Læs om Orsa Rovdjurpark og Orsa Grönklitt i nedenstående: